Select Page

Kako saznajemo preko sajta firme comScore Inc. koja je prošle nedelje obavila svoje rezultate istraživanja, broj korisnika interenta je premašio milijardu.

Kako navodi izvršni direktor kompaniji “Prelazak brojke od milijardu globalnih korisnika značajan je momenat u istoriji interneta” i “Spomenik je to rastućoj globalnoj zajednici u kojoj živimo i podseća nas da svet zaista postaje sve manji.”

Kako ističu analitičari ove kompanije, ova cifra je pronađena još u decembru 2008. godine, i veruju da je ta cifra u ovom trenutku još veća.
Prema njihovim podacima, 41% korisnika dolazi iz Azije odnosno Pacifika, 28% iz Evrope, 18% iz Severne Amerike, 7% iz Latinske Amerike, te 5% iz područja Bliskog Istoka. U Kini je najviše korisnika, skoro 180 miliona, slijede USA sa 163 miliona, Japan sa 60 miliona, Nemačka i Velika Britanija sa skoro 37 miliona i Francuska sa 34 miliona korisnika. Indija je sledeća na listi sa 32 miliona, Rusija sa 29, Brazil 28, Južna Koreja 27, Kanada 22 i Italija sa 21 milionom korisnika interneta. Najposećenija web stranica je Google, kako ističu u decembru ju je posetilo 777,9 miliona korisnika. Odmah iza nje slede Microsoftove stranice, Yahoo!, AOL i Wikimedia. Poseta komjuniti portala Facebook od 2007. porasla je za 127% čime je postala najposećenija stranica te vrste širom sveta.

Još jedan interesantan podatak je i taj da velika količina korisnika interneta u svetu nedolazi zapravo samo preko desktop i prenosivih računara, već i preko svojih Mobilnih aparata, čija se revolucija i mogućnosti tek dolaze.