Select Page

Samo nekoliko meseci nakon svoje pojave Google browser ulazi u 2.0 fazu. Google Chrome pre-beta release sadrži nekoliko novina u odnosu na inicijalno izdanje. Pojavljivanje novog pretraživača je izazvalo dosta interesovanja u Internet svetu, iako sa svojih 1.04% Googlovo čedo još uvek ne drži bitan deo tržišta browsera.

Novine u Google Chrome su većinom već podržane u drugim browserima (form autocomplete, full-page zoom, autoscroll…), mada ima i zanimljivih opcija kao što je otvaranje nekoliko prozora sa različitim profilima bez potrebe da se browser zatvori i preki ne rad, kao i podrška za korisničke skripte koje će sigurno pomoći u njegovom daljem razvoju.

chrome21Da bi se novi Chrome instalirao potrebno je prvo sa google.com/chrome skinuti staru verziju pretraživača, a zatim se prijaviti na developer preview channel (interesantno – ponovna prijava je potrebna čak i ako ste već korisnik ovog servisa), nakon čega možete aktivirati download preko About Google Chrome opcije.

chrome-channels

Oni koje Chrome zanima mogu ispratiti potpuni spisak promena.

Većina korisnika je još uvek nezadovoljna ne dodavanjem Google Toolbara u ovo izdanje, a podrška za Linux i OS X sisteme još ne postoji.

Korisnici kojima se novi Google browser ne sviđa se mogu vratiti na stari Chrome pokretanjem instalacije stare verzije browsera koja će pregaziti novu.