Select Page

Bilo bi dobro da na jednom mestu popišem sve promene koje su se desile u poslovnom sektoru, kao i u domenu sms i 0900 servisa. Na žalost ove vesti uglavnom nisu pozitivne i uglavnom predstavljaju eho ekonomske krize.

MTS sms servisi – promena uslova

Veliki udar za sve sms provajdere u Srbiji. U većini slučajeva zarada pružaoca sms usluga, kao i klijenta (medija) je najmanje prepolovljena. Šta u praksi ovo znači za naše klijente:

  • smanjen procenat isplate – ovo je već poznato i zbog toga smo morali da promenimo ugovore za nekoliko stotina klijenata u januaru.
  • postpaid kasni redovno, tj. po novom ugovoru postpaid obračun se vrši 3 meseca kasnije, tako da se prebacivanje novca očekuje krajem 4 meseca. Na primer, mi očekujemo obračun za januar mesec tek u aprilu, što onda teoretski znači da novac treba da legne u maju.
  • prepaid kasni neredovno – iako bi Telekom po ugovoru ovo trebao da isplati krajem februara, januarski prepaid nije isplaćen još uvek ni jednom sms provajderu u Srbiji.

Telekom je bez ikakve konsultacije nametnuo nove ugovore i procente. Nije ispoštovao ni prethodni ugovor po kome treba da najavi bilo kakvu promenu, tako da su provajderi morali naprečac da menjaju ugovore nekoliko hiljada klijenata. Novi ugovor je stigao sredinom januara, a primenjuje se od 1. januara?! Za posledicu smo imali da su nam poplavele uši od opravdanih žalbi klijenata. Zamislite, treba da date klijentu obračun a ne znate koji će uslovi biti, na to treba da platite pdv, a novac ćete dobiti nekoliko meseci kasnije, morate da menjate retroaktivno statistiku… Eto, preživeli smo taj period i očekujemo, da će se situacija vremenom unormaliti i da će uplate Telekoma postati redovne.

Želim samo da se zahvalim svim klijentima i partnerima na razumevanju.

U dva maha prethodnog meseca smo prisustvovali sastanku provajdera. Okupili smo se u cilju otvaranja komunikacije sa Telekomom. Sastavljen je dopis, posle svakog sastanka i poslat direktoru Telekoma. Međutim, Telekom nas nije udostojio ni odgovora – nikakvog. Eto, to je Srbija. Okupi se 10 najvećih provajdera (sigurno oko 90% sms prometa u Srbiji), postavimo vrlo konkretna pitanja (vezana za pdv, odredbe novog ugovora, nelojalnu konkurenciju…), predložimo sastanak i ništa. Videćemo šta je sledeći korak, ima više predloga – organizacija udruženja provajdera, žalbe Ratel-u, ministarstvu telekomunikacija, ministarstvu finansija i konferencija za štampu.

Da stvar bude još gora, Telekom ima veliki problem oko nenaplativosti (fraud). Ta stavka u obračunu ranije nije bila velika, međutim sada se radi o značajnim sumama, što sve ne bi bilo problem kada bi njihova služba koja se time bavi radila svoj posao. Nije uopšte problem napraviti neku vrstu black liste brojeva koji ne plaćaju račun i jednostavno im zabraniti korišćenje servisa. Međutim, to po ugovoru ne može, niti Telekom hoće da otkrije ko ne plaća račune (štite anonimnost korisnika). Tako da provajderima ostaje samo da veruju Telekomu na obračun kada oni iskažu nenaplativost.

0900 promena podele

U domenu premijum brojeva (0900 i 0780), promenjen je način tarifiranja mobilnih korisnika (samo MTS) i promenjen je procenat prihoda. Nema više 2 kategorije podele, već je podela vezana za ukupni promet firme. Tako firma koja pravi preko 150.000 € mesečno ima najbolji procenat. Lično mislim da podela nije dobra i favorizuje velike igrače na ovom polju.  Nama to na neki način odgovara, ipak ne mogu da ne pomislim na desetine manjih firmi koje su uložile velike svote novca u konekcije, hardware i software da bi ušli u posao, na ovaj način prestaju da budu konkurentni na tržištu.

Inače mi smo jedina zemlja u Evropi, gde sa mobilnog možete da pozovete 0900 broj samo sa jedne mreže (MTS), dok sa druge dve mreže (Vip i Telenor) to nije moguće. Mobilni operateri ratuju između sebe u ovom slučaju na štetu našeg poslovanja.

Poslovanje u Srbiji

Ukidaju se poreske olakšice vezane za porez na dobit po osnovu zapošljavanja novih ljudi. Zamislite ovo?! Pa zar nije cilj da imamo što više zaposlenih? Meni se čini da je neko ovde pobrkao lončiće.

Sms aukcija i kontra-aukcija proglašene za igre na sreću. To znači da morate imati dozvolu od Ministarstva finansija tj. nadležnog sektora za igre na sreću. Do pre par meseci svi sms provajderi su radili ovaj servis, e onda je država rešila da je to sada igra na sreću iako je jasno propisano zakonom šta je igra na sreću. Dakle, u algoritmu servisa ne postoji nikakav random faktor (slučajnost), već je jasan kriterijum izvlačenja dobitnika. Šta ćeš… E sad, kada se još pogledaju malverzacije vezane za ovaj servis, svi će reći – pa neka i treba da zabrane i na taj način smo skrenuli sa prave teme.

Zaključak

Smatram da će se vremenom situacija normalizovati. Verujem da je većina problema ustvari posledica inertnosti sektora u Telekomu i da će se sve vremenom popraviti kada se uhodaju. Siguran sam da će prodajom Telekoma (očekuje sa na leto) stvari definitivno krenuti na bolje, ali ćemo morati da pričekamo barem godinu dana za to. Telenor bi kao konkurencija mogao poprilično da doprinese popravljanju situacije. Treba pričekati, za to vreme će se pogasiti dosta manjih firmi zbog promena u dinamici plaćanja.

Kod nas

  • Adriatek je ojačao za nekoliko novih kolega, malo smo se slikali i to možete pogledati.
  • U pripremi su dva nova, vrlo obećavajuća, servisa koja ne mogu sada da otkrijem, ali očekujemo njihovo puštanje u rad za mesec dana.
  • Povećan je procenat isplate za web naplatu, tako da klijent dobija 80% od onog što ostane kada se odbije procenat mobilnog provajdera.
  • Hosting paketi su duplirani,
  • publikovana je strana za web dizajnere koji sada mogu predstaviti svoje usluge i
  • ponovo je pokrenut jak affiliate program gde webmasterima koji postave banere isplaćujemo i po 100€ po prodatom hostingu.
  • naša facebook grupa je u jednom mesecu dobila preko 4.000 članova!