Select Page

U današnjem izdanju Politike izašao je tekst o našem servisu www.DanMojeSmrti.com , evo članka za zainteresovane. Vidi se da je servis podigao prašinu, što mi je drago, ipak ne mogu da se otrgnem utisku da je novinar ipak pretenciozan i pokušava da to predstavi kao “mali skandal”. Sobzirom da nam se redakcija Politike uredno javila i mi im odgovorili na pitanja, nemam većih zamerki, ali ipak su mogli da objave odgovor u celini. Ide mi malo na živce kada se novinar ne upusti u tematiku nego površno obradi nešto samo sa ciljem da završi svoj domaći zadatak i napiše članak i da po mogućstvu da od toga napravi skandal, prevaru ili aferu.

Evo mog odgovora u originalu:

————————————————————

Poštovani gospodine Bukviću, drago mi je da vas interesuje naš servis, evo mojih odgovora:

Postovani,

Planiramo da iduceg vikenda objavimo tekst o Vasem sajtu. Molimo Vas da nam do sutra (petak) uvece odgovorite na navedena pitanja:

1. Imate li bilo kakve naucne tvrdnje za procene o datumu smrti koji utvrdjujete korisnicima sajta?

Rezultati testa na sajtu www.danmojesmrti.com su bazirani na statističkim podacima, možete ih proveriti na više medicinskih sajtova. Bazirani su na naučnim radovima koji su analizirali uticaj pušenja, gojenja, loših navika i sredine u kojoj živite na vaš životni vek. Ipak, jasno piše da se ne radi o validnoj informaciji, već o proceni.

2. Koja je svrha da naplacujete zainteresovanima 250 dinara + porezi za saznanje za koje u uslovima koriscenja tvrdite da “ne mogu biti uzeti kao validan izvor informacija, vec je rec samo o proceni”?

Radi se o servisu zabavne sadržine što jasno piše u “uslovima korišćenja”, a ne o naučnom radu ili medicinskom rezultatu. Na polovini televizija u zemlji se nalazi sms servis “matchmaker” u kome pošaljete svoje ime i ime voljene osobe da bi saznali koliko se slažete kao par. Za tu uslugu, kao i za naš servis korisnici plate cenu i tu se ne radi o validnom izvoru informacije već o zabavnom servisu. Mi kao firma smo uložili svoje resurse u programiranje, izradu servisa, hostovanje, promociju i na kraju platili porez, pa servis svakako ima svoju cenu.

Servis je na dobrovoljnoj bazi, niko nije primoran da odgovori na 36 pitanja i pošalje sms da bi platio uslugu.

3. Imate li podatke o posecenosti sajta?

Imamo, ali je to poslovna tajna. Servis je jako popularan.

4. Kako komentarisete ocenu citalaca naseg lista koji su se javljali nasoj redakciji tvrdeci da je Vas sajt “obicna mamipara”, “prevara” i slicno?

Sam servis nije ništa novo i možete ga videti na internetu u svim zemljama sveta. Reklamira se na sličan način i naplaćuje se na isti način. Što se tiče komentara vezanih za sajt, radi se uglavnom o neobaveštenim korisnicima koji su u našoj zemlji navikli da se iza premium servisa krije neka “prevara”. Ipak uveravam vas da ovaj put to nije slučaj, jer su kod reklamiranja servisa ispoštovane sve odredbe Zakona o oglašavanju, jasno je istaknuta cena i u “uslovima korišćenja” je precizno objašnjeno o čemu se radi.

Možemo poširoko diskutovati o ovome ali svaka procena korisnosti servisa je uzaludna jer je krajnji cilj ovog servisa zabava. Na isti način bi recimo mogli da kažemo da su žvakaće gume ustvari jedna “prevara” i “mamipara” jer zaista nemaju hranjivu vrednost i samo trošite zube u žvakanju. Ipak, te žvakaće gume imaju drugu funkciju i ljudi ih kupuju.

Pored toga što je zabavan ovaj servis je i poučan, jer ljude na neki način natera da razmišljaju o svojim navikama i zdravlju. Što se tiče komentara, mi nemamo tako loše iskustvo, jer imamo mnogo komentara tipa “e stvarno je otkačen servis, gde ste se ovoga setili…” .

5. Zbog cega, posle popunjavanja testa, ispitaniku uvek izadje natpis “Tvoj rezultat je uznemiravajuci”, cak i kada se ispostavi da nije?

Kao što rekoh, radi se o servisu zabavnog sadržaja. “Datum smrti” je svakako uznemiravajući podatak.

Tekst ce otici u stampu u petak u 18 sati.

Nema problema, drago mi je da je servis podigao ovoliku prašinu i skrenuo pažnju publike jer je to upravo cilj naše firme (www.adriatek.com) – da pravimo zabavne i popularne sms servise.

Srdacno,

Dimitrije Bukvic, novinar “Politike”