Select Page

Svaki drugi dan dobijamo pitanja tipa “Koliko košta 0900 broj?”. Onda mi pitamo zašta bi koristili taj broj, a odgovor je često tipa “Šta se to vas tiče, vi meni recite koliko košta i dajte mi broj.”

“Pošto kilo?”.. e, pa to ne ide tako…

Mi ćemo ući u poslovnu saradnju samo sa klijentom koji ima:

  1. zdrav biznis plan – ideju
  2. osmišljen marketing
  3. firmu

Ideja mora da ima smisla, da nam se čini isplativom i realnom. Dakle, ne može biti prevara, mora biti po zakonu i moramo da mi procenimo da će biti ekonomski isplativa.  Ipak, čak i sa najboljom idejom nećemo prihvatiti upit od klijenta koji nema publiku. Dakle, morate imati čataoce, gledaoce, slušaoce, posetu na webu ili novac spreman za zakup reklamnog prostora. I najbolja ideja neće uspeti ako nije dobro izreklamirana – 0v0 je najvažniji faktor. Na kraju klijent mora imati firmu, bilo kakvu kako bi smo mogli da mu isplatimo zarađen novac.

Skoro smo odbili firmu sa sličnom idejom pomenutom u daljem tekstu. Eto, da se vratim na ono sa početka “šta se to vas tiče…”. Tiče nas se jer nećemo ugroziti resurse firme zbog nekog šarlatana, a nemamo vremena da pokušamo svačiju ideju. Ono što je sigurno je da ćemo svakako razmotriti svaki upit i popričati o svim aspektima saradnje.

„Бананица” оглашавала продају бесплатних акција, зарађивала на говорним аутоматима

У превари са откупом бесплатних акција за десет месеци од скупих импулса инкасирано пет милиона динара, од чега је половина отишла оглашивачу, а остатак Телекому Србија
(Новица Коцић)

Звони телефон и јавља се аутоматска секретарица и до детаља објашњава како да продате бесплатне акције. Лицитира се износом од 800 евра по акцији, а снимљени глас држи пажњу слушаоца с друге стране линије, док он машта шта све може да приушти овим новцем. И док откуцавају скупи импулси грађанин ни не слути да је управо постао жртва још једне преваре у Србији.

Према сазнањима екипе „Политикиног” „Потрошача” у протеклих десет месеци(од априла 2009. до јануара ове године) више од 20.000 грађана окренуло је бројеве 0900 201 301 и 0900 700 070 верујући да ће продати бесплатне акције. Уместо тога на рачун фирме СЗР „Бананица” из Лазаревца и „Телекома Србија” слило се више од пет милиона динара од потрошених телефонских импулса. Осим обећаних „кула и градова”, добили су само високе телефонске рачуне јер, како је касније показала инспекцијска истрага, ниједна акција није се појавила на тржишту, нити је откупљена.

– На првом броју минут из фиксне мреже је коштао 50 динара с максималним трајањем разговора од 10 минута, док се само успостављање везе с другом линијом плаћало 30, а сваки започети минут 40 динара – сазнајемо у Тржишној инспекцији у којој нам до детаља објашњавају како је све кренуло.

Случај је откривен тако што је пријављен Тржишној инспекцији. Грађанин који је вероватно био жртва преваре јавио је инспекторима да је сумњиво пословање фирме која наводно преко телефона откупљује акције. Како би за кратко време привукла што више лаковерних грађана, „Бананица” из Лазаревца огласила се као агенција „Делта трејд”, рачунајући да ће име познате компаније бити добар мамац за власнике акција. Убрзо инспектори одлазе на терен , али на адреси у београдској Кнез-Михаиловој улици, на којој се наводно воде, не налазе никога. Следећа адреса била је „Телеком Србија” где инспекција на основу потписаног уговора о пружању телефонских услуга на бројевима с додатном ценом платформе, сазнаје да иза „Делта трејда” стоји, у ствари, СЗР „Бананица” из Лазаревца. Уговором су регулисане међусобне обавезе две стране – „Телеком” се обавезао да ће омогућити сервис и техничку припрему и редовно мерење саобраћаја, а „Бананица” да је одговорна за садржај услуге, испуњава све услове и гарантује за веродостојност услуге, али је у обавези и да информише грађане о цени позива.

– Када је посао склопљен, услуга о откупу бесплатних акција оглашена је на Радио телевизији Србије и ТВ Пинку од априла прошле године до јануара, када су кренуле наше контроле. Грађани који су видели оглас, јављали су се на ове телефоне, али никада нису разговарали са неком особом, него увек са аутоматом који је на наки начин „преговарао” с њима – кажу у инспекцији.

На питање да ли су акције уопште могле да се продају на овај начин, они кажу да је могуће у случају када брокерске куће са овлашћењем склапају посебне уговоре.

То наравно у случају ове фирме није било могуће, што је у изјави инспекторима потврдила власница лазаревачке фирме. Она је признала и то да за десет месеци ниједна трансакција није обављена већ да су само трајали преговори. Фирма је за то време зарадила 2,4 милиона динара, само од импулса из фиксне телефоније и око 270.000 динара за позиве из мобилне телефоније. То је, иначе, само половина укупног прихода од око 5,3 милиона динара колико је инкасирано за десет месеци. Половина је завршила на рачуну „Телекома Србија”, јер је то прецизирано уговором. Са овим бројевима успостављено је 19.882 позива из фиксне и око две хиљаде из мобилне мреже.

– Користећи лакомисленост грађана који су током ових позива давали своје податке и слушали информације о акцијама остварена је велика зарада. Забранили смо овакво оглашавање, поднели прекршајне пријаве и случај проследили Министарству унутрашњих послова. Упозоравамо грађане да смо дошли до сазнања, да се на овај начин оглашавају и друге услуге и да буду обазриви – кажу у Тржишној инспекцији.

Ивана Албуновић
Јелица Антељ

———————————————————–

Ја производим бананице

– Ја производим бананице, а ви видите с вашим извором да ли сте добили праве информације. Ви објавите то што сте добили из Тржишне инспекције, а ако нешто погрешите, знате шта следи – рекла је Љиљана Десић, власница СЗР „Бананица” из Лазаревца, која није желела да коментарише тврдње Тржишне инспекције о овом случају.

———————————————————–

Телеком: Уговор раскинут

Услови за добијање 0900 броја у оквиру услуга ИН сервиса „Телекома Србија” су да захтев подноси правно лице и да то правно лице нема дуговања за остале телекомуникационе услуге. Настојећи да максимално заштити своје кориснике, „Телеком Србија” у случајевима повећаног броја жалби корисника на поменуте сервисе, аутоматски приступа раскидању уговора с правним лицем које је закупило број. Напомињемо да је уговор с поменутом фирмом раскинут управо из тих разлога, каже се у саопштењу ове компаније достављеном редакцији „Политике”.

[објављено: 20/03/2010]
Izvor: Politika