Select Page

Sigurni smo da ima dana kada od obaveza na poslu ne uspete da odvojite vreme za ručak. Možda ne bi bilo loše da se pored prihvaćenih kodeksa ponašanja i oblačenja prihvati i kodeks ishrane. Njegova primena je neophodna ukoliko želite da na poslu ostanete skoncentrisani, kreativni, organizovani i pre svega zdravi. Loša ishrana je izvor stresa, gojaznosti i osećaja umora. Bovan Consulting će vam predložiti kako da ishranom poboljšate produktivnost na poslu.

Atmosfera na poslu često i one koji dosta vode računa o svom zdravlju navede da posegnu za različitim grickalicama i brzom hranom. Da biste odoleli ishrani koju su prihvatili skoro svi oko vas i time sačuvali svoje telo i svoj duh, neophodno je da planirate svoju ishranu tokom radnog dana. Neka vam ishrana bude stavka u vašem rasporedu. Ne dozvolite da osetite vapaj želudca i da kao jedino rešenje za tu situaciju vidite energetsku inekciju putem nekog slatkiša.

Ne preskačite doručak.

Ukoliko niste u mogućnosti da doručkujete kod kuće, ponesite ili na putu do kancelarije kupite zdrav doručak. Pokušajte da do kancelarije ignorišete čarobni miris pekara i odlučno odbijajte peciva koja vam ponude vaše kolege. Da biste uspeli da ostanete odlučni u ovom odbijanju od kuće ponesite parče crnog ili integralnog hleba, voćni jogurt ili žitarice sa mlekom. Ove namirnice vam neće oduzeti puno vremena za pripremu, a omogućiće vam energiju i zdrav početak dana.

Jedite zdrave namirnice.

Kupite zdrave namirnice u prodavnici koje ćete moći da ostavite na poslu. Kada idete u nabavku hrane za domaćinstvo, proširite spisak i onim namernicama koje će vam biti zgodne da ih ponesete na posao. Kupite žitarice, kesice sa orasima i ostalim koštunjavim voćem, kikirikijem, suvim grožđem, krekere, sir, razno sušeno voće ili seckano povrće sa nekim umakom.

Koristite frižider na poslu.

U frižider na poslu možete doneti sir, tunjevinu, suhomesnate proizvode od piletine ili ćuretine. Ako volite sendviče, napravite ih sa integralnim hlebom. Izaberite lagane sadržaje sendviča poput jaja, tunjevine, sira ili nemasnog mesa. Obrok dopunite povrćem – krastavcima, svežim bosiljkom, zelenom salatom, paradajzom i voćem.

Neka vam i užina bude zdrava.

Pažljivo birajte šta ćete užinati. Neka to bude neko koštunjavo voće koje je bolji izbor od npr. čipsa. Kada ste u prodavnici, potrudite se da zaobiđete stalaže sa grickalicama. Istina je da niko ne može da odoli čokoladici, ali vi budite istrajniji u svom NE.

Kupujte u prodavnici ili na pijaci.

Izaberite prodavnicu i pijacu umesto pekara i kioska sa brzom hranom. Pokušajte da nađete u prodavnici namirnice koje možete lako spremiti. Kupite narandžu ili jabuku i sendvič. To je definitivno zdravije od hamburgera ili parčeta pice. Pokušajte da ubacite u vašu tašnu nekoliko voćki i potrudite se da ih pojedete do kraja dana. Ponesite džem i maslac ili za malo smelije kikiriki puter na posao. Može vas zasititi u bilo koje doba dana.

Jedite u kuhinji.

Nemojte jesti za radnim stolom. Usled previše posla, svima nama se desi da s vremena na vreme moramo da prezalogajimo ispred kompjutera. Potrudite se da to izbegavate. Najverovatnije nećete biti fokusirani na hranu, već na odgovaranje na emailove ili pisanje. Nesvesno ćete ručati, loše žvakati hranu i prejesti se. Korisnije je da se prošetate do kuhinje. Da ne pominjemo sve te bakterije koje će se zadržati na vašem radnom stolu posle ručka.

Jedite van zgrade.

Za vreme ručka izađite iz kancelarije. Ukoliko vaše radno mesto podrazumeva dosta sedenja, trudite se da ustanete kada god imate priliku, protegnete se ili prošetate par minuta. Zaboravite na lift. Koristite stepenice. Svakako se potrudite da bar za vreme ručka izađete na svež vazduh, prošetate se, razbistrite glavu i svakako ručajte zdrave namirnice.

Održavajte higijenu vašeg poslovnog prostora.

Dezinfikujte vaš sto jer je on prepun bakterija, a brisanje jednom dnevno sa sredstvom za dezinfekciju će biti sasvim dovoljno da ostane čist. Ne zaboravite da očistite i vaš telefon, tastaturu, kompjuter i miš.

Sigurni smo da ste svi svesni toga da je ishrana važan faktor zdravlja. Nažalost, zbog obaveza često mnogi od nas kažu: samo danas ću jesti iz pekare! Pokušajte da tokom vikenda učvrstite svoju odluku da ćete od ponedeljka jesti samo zgravu hranu, napravite raspored šta ćete jesti tokom radne nedelje i u ponedeljak krenite na posao sa obrokom od kuće! Jedite tri puta dnevno, i potrudite se da ne preskačete doručak. Ili kao što stara poslovica kaže – doručkujte sami, ručak podelite sa prijateljem a večeru dajte neprijatelju.

Izvor: Ekapija