Select Page

M:Metrics, firma koja je merila korišćenje mobilnih poruka u pet zemalja, došla je do saznanja da mesečno korišćenje SMS poruka kao odgovora na oglašavanje iznosi i do 29,1 odsto kod mobilnih pretplatnika.

Rezultati su pokazali da veliki procenat mobilnih pretplatnika reaguje na kratke kodove koji se emituju u oglasima ili drugim medijima, gde su Španci na vrhu liste sa 29,1 odsto, slede ih Britanci sa 18,5 odsto, Francuzi sa 10,1 odsto, SAD sa 7 odsto i Nemačka sa 3,4 odsto. Drugim rečima, čak 36,5 miliona ljudi odgovorilo je SMS porukom na oglasnu poruku.

Ove cifre su mnogo veće od onih koje smo mogli da vidimo u e-mail odgovorima sredinom devedesetih kada se Internet pojavio kao medij za oglašavanje, izjavio je Will Hodgman, izvršni direktor M:Metrics, koji je zasnovao i AdRelevance, svetski standard za merenje oglašavanja putem Interneta. Sve veći broj velikih brendova koji koriste SMS i veliki odziv korisnika ukazuju na to da su mobilni telefoni kao komercijalni medij na steroidima i da je multimedijalno približavanje realno.

Više od 18 miliona korisnika izjavilo je da se prijavilo za učešće u nekim kvizovima, televizijskim reality šouovima ili u takmičenju za osvajanje neke nagrade. Još jednom su Španci najviše učestvovali, sa 17,8 odsto dok su iza njih bili Britanci sa 10,6 odsto.

Broj onih koji su dobili oglas putem SMS poruke još je veći: u Španiji je 66,8 odsto korisnika prijavilo da je primilo oglas putem SMS poruke, u Francuskoj 50,1 odsto, u Velikoj Britaniji 36,8 odsto, u Nemačkoj 28,6 odsto i u SAD 12,8 odsto.