Select Page

Danas sam video ovu vest, pa rekoh da se nadovežem na ovo. Adriatek već uveliko radi na pripremi sistema plaćanja računa putem sms-a. Ukratko, moći ćete da koristite svoj mobilni kao kreditnu karticu – pošaljete sms i platite račun. Novost je što će biti moguće plaćati robe i usluge. Do sada plaćanje robe putem sms-a nije bilo moguće.

U principu sistem funkcioniše tako što je potrebno da jednom odete do banke kako bi omogućili ovu uslugu, a zatim slanjem sms-a možete platiti račun. Za sada su podržane Dina kartice, Visa i Master, Diners i tekući računi Vojvođanske banke. Radimo na sistem-u koji će da podrži što više trgovaca, institucija, prevoznika, restorana i slično….

Kada se pošalje sms, dobijate povratnu poruku koja vas pita za vaš PIN kako bi autorizovali transakciju. Jednostavno. 🙂 Nema instalacije aplikacije i zato je ovaj način plaćanja moguće koristiti na svim modelima mobilnih telefona.

Procenat isplate? Ideja je da se na cenu koju trgovac formira doda trošak u iznosu od 10-20%, što je znatno povoljnije nego dosadašnji model plaćanja putem sms-a. Kako kreditne kartice u Srbiji nikada nisu zaživele, nadamo se da će ovaj novi sistem imati više uspeha.

Ipak, ne bih da budim lažni optimizam jer još uvek ima puno nepoznanica koje lako mogu pokvariti celu priču. Recimo još uvek se ne znaju detalji, pa recimo ne znamo da li će postojati “nenaplativost” (fraud), koliko vremena će trebati da Telekom prebaci novac sa računa na račun providera i mnogi sitni detalji…

Vreme kada očekujemo da ovaj servis stane na noge minimum 3-6 meseci.

A evo i vesti koju sam pominjao:

 

Beograd — Telekom Srbije najavio je da će od aprila omogućiti plaćanje računa za fiksnu i mobilnu telefoniju SMS porukom ili preko interneta bez provizije.

Ta usluga moći će da se koristi nakon registracije u nekoj od banaka sa kojima Telekom Srbije ima saradnju. Spisak banaka može se naći na internet stranici www.mts.telekom.rs. Telekom Srbije namerava i da uskoro omogući korisnicima da račune za telekomunikacione usluge plaćaju bez provizije i u poslovnicama kompanije.
Od 11. marta za plaćanje računa Telekoma Srbije u poštama plaća se provizija od 20 dinara za račun do 2.000 dinara, dok se na veće iznose obračunava provizija od jedan odsto.
Izvor B92