Select Page

Na današnji dan pre 35 godina napravljen je prvi poziv sa mobilnog telefona.
Poziv je napravio Martin Kuper, čovek koji je izmislio prenosivi tzv ‘ celularni’ telefon, koji je u to vreme bio generalni menadžer odeljenja za komunikacione sisteme u Motoroli.
Znate li koga je prvo pozvao? Svog glavnog konkurenta, AT&T Bell Labs…

Dimenzije prvog mobilnog, u to doba kada još ni bežični telefoni nisu postojali, bile su mamutske: telefon je bio težak1.1kg, dugačak 25 cm i imao je bateriju koja je ‘crkavala’ za samo 20 minuta.

Već od samog početka mobilni telefon je tražen kao luksuz bogatog poslovnog sveta koji je želeo da se razmeće isto koliko i da obavi posao sa ulica Njujorka, prvog grada u kome je ‘celularni’ sistem instaliran. Ta svrha telefona se održala i do danas, ali sa pojeftinjenjem tehnologije izrade i ulaganjem velikih kompanija u očigledno isplativu investiciju, telefon je postao svakodnevna stvar  – za koju će buduća pokoljenja teško verovati da nije oduvek postojala, kao što mi sada verujemo u struju, tv ili plaćanje parkinga sms-om.

Izumitelj telefona je inače, razočaran komplikovanjem mobilnih telefona kamerama, mp3 plejerima i ostalim ‘drangulijama’, pre nekoliko godina patentirao novi proizvod telefon ‘Jitterbug’ sa pojednostavljenim funkcijama, i namenjen samo jednoj svrsi – telefoniranju.