Select Page

Monita Mohan, koja pruža administrativnu podršku na polju Web & Programming-a, ima kancelariju u svojoj kući u Bay Area, u Kaliforniji, već više od 15 godina. Skoro sam razgovarao sa njom da bih naučio u čemu je tajna njenog rada od kuće.

Počev od fizičkog izgleda njenog radnog mesta, pa do psiholoških i porodičnih aspekata  rada od kuće, Monita nam priča kako je postala profesionalac u radu od kuće.

R: Kako ste organizovali svoju kancelariju?

M: Imam svoj odvojen prostor, naknadno sagrađen u našoj kući. Moja kancelarija ima velike prozore koji gledaju na našu baštu – tako da ima puno prirodnog svetla i mogu biti blizu prirode.

R: Kako se organizujete i održavate kontakt sa kolegama dok radite od kuće?

M: Imam veliki radni sto sa mnoštvom fioka, laptop, “all-in-one” štampač, fotokopir i faks mašina (mada koristim e-fax kada šaljem faksove). Imam broadband konekciju i jednu wireless konekciju za svaki slučaj – jer kao što svi znamo – sve je moguće! Naravno imam telefon, veliki digitron i mnoštvo olovki, spajalica i drugog kancelarijskog materijala.

R: Šta radite uveče kada deca dođu kući?

M: Postavila sam dobra svetla iznad mog stola tako da ima dobro osvetljenje u slučaju da moram da radim do kasno. Prostorija ima i kamin na gas i nekoliko kauča, tako da moja deca mogu da rade domaći tu posle škole – jer oni nikad i ne sede za stolovima u svojim sobama.

R: Kako uspevate da animirate decu dok ste Vi zauzeti?

M: Oni se usredsrede na svoj domaći, imaju svoj mali ormarić sa svim potrebnim stvarima, tako da ne moraju da dolaze do mog stola da bi tražili makaze ili slično. Kada završe sa domaćim, mogu da izađu napolje i da se igraju, ili da gledaju TV u drugoj sobi. Ne dozvoljavam da se gleda TV u mojoj kancelariji. To je ipak poslovni proctor, a ne soba za rekreaciju, i oni to dobro znaju.

R: Koju vrstu virtuelne opreme koristite kod kuće?

M: Imam obični Microsoft 2007 sa Adobe, Photoshop, itd. Takođe koristim Skype i MSN Messenger. Pošto koristim Skype VOIP vrlo često, imam mikrofon – to mi odlično dođe za razgovor sa klijentima širom sveta.

R: Kako se mentalno pripremate da započnete radni dan?

M: Postaram se da sam adekvatno obučena, svako ima svoje mišljenje o tome, probala sam na oba načina – da budem ležerno obučena, na primer u pidžami, a i da budem obazrivija šta nosim i kako izgledam.

R: Dakle Vi ste izabrali da ipak budete profesionalno obučeni uprkos tome što radite od kuće. Kako Vam to pomaže da se mentalno pripremite za posao?

M: Ono što nosim, i kako izgledam direktno utiče na to kako se osećam pa samim tim i na to kako radim. Ako izgledam pristojno, tako se i osećam, i osećam da imam kontrolu, a ako je tako onda je i ono što radim profesionalno odrađeno.

R: Da li nekad mislite da gubite time što ne radite u klasičnoj radnoj sredini?

M: U većini slučajeva, ne. Ali da bih izbegla osećaj da sam sama, trudim se da posetim Elance Water Cooler. Osećam da mi je ovde isto toliko dobro kao i kada bih radila u kompaniji. Komuniciram i razmenjujem mišljenja sa drugim ljudima.

R: Kako uspevate da Vas druge stvari ne ometaju dok radite od kuće?

M: Ja radim 8 sati dnevno – ponekad i više. Trudim se da imam sat vremena pauze za ručak i 10-15 minuta pauze nakon svakih 2 do 3 sata rada. Nemam televizor u svojoj kancelariji i nisam na Internetu, osim ako ne radim nešto vezano za projekat.

Takođe, izbegavam da gomilam stvari u mojoj kancelariji. To može da me omete u poslu. Ne želim da gubim vreme tražeći stvari po kancelariji. Volim kada je sve lepo organizovano.

R: A šta je sa ljudskim ometanjem? Da li Vam smeta ako ljudi nenajavljeno navrate?

M: Svojim prijateljima i porodici stavim do znanja da sam na poslu, i oni znaju kada sam ja slobodna, a kada ne. Ako me pozovu, a ja ne mogu da razgovaram – kažem im da ću ih zvati kasnije. Nakom 15 godina rada od kuće gde svi znaju kada radim, broj ličnih poziva koje dobijam u toku radnog vremena je opao.

R: Kako ste pripremili svoju porodicu da Vam omogući da radite?

M: Deca i ja imamo jedan period vremena u toku svakog dana kada sam im na raspolaganju. Naravno oni imaju probleme i važno im je da znaju da postoji određeno vreme kada mogu da mi se obrate za pomoć. Kao i svaka druga porodica i mi imamo naše loše i dobre dane.

R: Koje savete bi ste dali drugim mamama koje takođe rade od kuće?

M:

1. Obezbedite poseban prostor koji ćete zvati svojom kancelarijom.

Čak i ako je to jedan ćošak vaše spavaće sobe, što je sve što sam ja imala pre nego što smo izgradili dodatni deo, važno je imati mesto na koje idete kada radite svoj posao.

2. Učinite svoj radni prostor privlačnim.

Treba vam mesto gde možete da sednete, skoncentrišete se i razmišljate o svom poslu. Ovo se razlikuje od osobe do osobe. Za mene to znači imati udobnu prostoriju sa dobrim pogledom.

Za vas, to može biti puno biljaka ili veliki prozori koji se otvaraju, a za nekog drugog to mogu biti svetli i lepo okrečeni zidovi sa puno slika. Upamtite, to ne mora biti u stilu Marte Stjuart, to samo treba biti mesto na kome ćete se vi osećati ugodno.

3. Koristite najnoviji i najbolji softwear.

Posedovanje neophodnog softvera može učiniti rad kod kuće mnogo lakšim. Takođe, može poboljšati vaše rezultate na poslu.

4. Zamenite opremu koja ne radi.

Ako ste napravili karijeru radom od kuće, onda treba da se postarate da vaša oprema radi, i da na nju možete da računate. I dobro je imati i “back up” svih fajlova – za svaki slučaj.

5. Shvatite sebe i svoj rad ozbiljno.

Postarajte se da i vaša porodica shvati to ozbiljno. Ako vam je ovo posao koji zahteva puno radno vreme, pa čak i ako je samo dodatni posao, ako se pobrinete da stavite svojoj porodici do znanja koliko je to ozbiljno, imaćete više šansi za uspeh.

6. Ne zaboravite , Vi ste profesionalac.

Nemojte se zavaravati, Vi radite, Vaš posao se ocenjuje i zarađujete novac za to što radite – to Vas čini profesionalcem. Uvek imajte to na umu kada radite sa klijentima.