Select Page

Na festivalu razvojnih projekata Svetske banke u Vašingtonu projekat Kragujevčanke Gordane Matović „Podrška ruralnom razvoju kroz SMS aukciju i berzu poljoprivrednih proizvoda“ američka agencija Usaid proglasila je najboljim.

Projekat, pred kojim su Amerikanci „skinuli kapu“, kreće dogodine, a umesto tri opštine obuhvatiće tridesetak. Njime je predviđeno međusobno povezivanje seljaka s potencijalnim kupcima i Berzom u Novom Sadu putem SMS poruka!

 

Razvili smo ideju da preko mobilnog telefona, odnosno SMS poruka, olakšamo srpskim poljoprivrednicima pristup informacijama o cenama i komunikaciju s potencijalnim kupcima – kaže Gordana Matović, direktorka i vlasnica “GM konsaltinga”. – Cene nam stižu s kvantaških pijaca iz 18 gradova Srbije. Proizvođači mogu da putem mobilnog telefona ponude svoj proizvod i da učestvuju na aukciji, a u našem softveru biće registrovani oni koji potražuju te proizvode. Tako će automatski biti povezivani proizvođači i prerađivači.

Najveća inovacija je berza poljoprivrednih proizvoda, koja će biti realizovana na za poljoprivrednike veoma jednostavan način.lubenice-blog
– Samo 18 odsto seoskog stanovništva ima kompjuter, odnosno pristup internetu. Međutim, oko 80 odsto poljoprivrednog stanovništva ima mobilni telefon. Putem SMS poruke slaćemo informaciju za berzansko poslovanje na berzi u Novom Sadu. Poruka će sadržavati informaciju o vrsti proizvoda, godini berbe, količini, kvalitetu, ceni, mestu i vremenu isporuke. Poruka automatski odlazi na softver i publikuje se na sajtu. U istom trenutku može da je vidi kupac iz Poljske, Crne Gore, Rusije, Ukrajine ili bilo koje druge zemlje sveta – kaže Gordana Matović.

Sajam razvojnih ideja je inicijativa Svetske banke započeta 1998. godine, a finansiraju se samo najbolje inovativne ideje iz celog sveta koje nemaju mogućnost da dobiju podršku kroz uobičajene sisteme finansiranja.

Srpski štand privlačio je pažnju ne samo donatora već i svih posetilaca, a oko Gordane, koja je bila u narodnoj nošnji, uvek je bilo fotoreportera.

(preuzeto sa sajta kurir-info.rs)