Select Page

Đorđe Đokić (35) i Dušan Jagličić (35), obojica iz Kragujevca, uhapšeni su zbog sumnje da su prevarama preko interneta zaradili 550.000 evra! Đokić i Jagličić se terete da su preko internet sajtova organizovali klađenje iako nisu imali odobrenje za organizovanje igara na sreću. Pored ilegalnog poslovanja, dvojica Kragujevčana terete se i za pranje novca.

MUP Srbije saopštio je da je ovu akciju Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) izvela u koordinaciji sa Policijskom upravom u Kragujevcu i Odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg tužilaštva. Ovo je prvi otkriveni slučaj ilegalnog organizovanja igara na sreću preko interneta u Srbiji!

– Đorđe Đokić i Dušan Jagličić registrovali su 1. marta 2005. sajtove www.kladionicar.com i www.freebetting.net. Oni su omogućavali kladioničarima da izvrše onlajn klađenje na fudbalskim, košarkaškim, teniskim i NFL mečevima, iako nisu posedovali odobrenje za organizovanje igara na sreću – navodi se u saopštenju policije, i dodaje:

Kako su varali

– Registrovali sportske sajtove www.kladionicar.com i www.freebetting.net, na kojima su omogućavali onlajn klađenje u poznatim kladionicama

– Kladioničari uplaćivali depozit pomoću kojih su se kladili preko interneta

– Osumnjičeni isplaćivali novac dobitnicima, a ostatak para zadržavali, iako nisu imali dozvolu za organizovanje igara na sreću, već samo za sportski sajt

– Kladioničari su preko linkova na ovim sajtovima otvarali naloge na raznim internet kladionicama, a nakon toga uplaćivali depozit pomoću kojih su se kladili na sportska dešavanja koja su u ponudi internet kladionica. Depozit su uplaćivali platnim karticama „viza elektron”, „dina kard”, „viza”, „viza virtunion”. Nakon uplate samog depozita, kladioničar koji je kreirao nalog na internet kladionici vršio je odabir sportskih događaja na koje je želeo da se kladi i polagao opkladu sa svog depozita koji je ostavio na svom nalogu. Posle toga, na njegov nalog je uplaćivan novac ukoliko bi imao pogodak. Ostatak novca je išao na račune osumnjičenih Kragujevčana koji nisu plaćali porez i ostale obaveze državi, jer nisu ni imali odobrenje za organizovanje igara na sreću. Oni su imali samo odobrenje za sajt, a ne i za klađenje.

Đokić i Jagličić se terete da su na ovaj način nelegalno zaradili više od 55 miliona dinara, ili 550.000 evra.

– Taj novac su primali preko ličnih računa otvorenih kod većeg broja banaka u Srbiji, a sa računa nekoliko of-šor kompanija i nekih od najpoznatijih svetskih kladionica, „Eurobet”, „Bet et houm”, „Monibukers” i dr. Pribavljeni novac oročili su u nekoliko banaka, iako su znali da je nelegalno zarađen. U ovoj akciji otkriveno je i nakon toga privremeno blokirano oko 60.000 evra na bankarskim računima, kao i 11 računara koji su služili kao sredstvo za izvršenje krivičnog dela, dva automobila, dokumentacija koja se odnosi na uplate deviznog novca iz inostranstva i drugi dokazi – navodi se u saopštenju policije.

Poznanik dvojice uhapšenih mladića, koji zna kako je njihov posao funkcionisao, objašnjava da nije reč o krađi novca od kladioničara, nego od države, kojoj nisu plaćani porezi za igre na sreću.

– Kladioničari nisu vršili uplate na navedenim sajtovima, nego preko linkova na tim sajtovima. Linkovi su zapravo reklame kladionica. Svaki posetilac sajta izabere link, odnosno kladionicu koju hoće i kladi se. Kladionice plaćaju vlasniku sajta što se kod njega reklamiraju. Što je sajt posećeniji, više ljudi bira baš njega, a bolje je i kladionicama koje se tu reklamiraju. Vlasnici sajtova ubirali su novac od reklama i to je legalno ako se registrujete samo za taj posao i ako se državi plaćaju porezi – objašnjava Pressov sagovornik.

 

Đokić je vrhunski programer

Bliski prijatelji Đorđa Đokića i Dušana Jagličića juče su bili iznenađeni kada su čuli za njihovo hapšenje.

– Oni su moji dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri. Đorđe je završio fakultet, bio je odličan student, programer je i ima informatiku u malom prstu. Za mene je bio dokaz da se i u ovoj zemlji vredi školovati i postati stručnjak. Kada mu je pre nekoliko godina krenulo, mislio sam da može dobro da se zaradi preko interneta kad si obrazovan. Niko pojma nije imao da je taj posao nelegalan – kaže prijatelj Đorđa Đokića.

On kaže da su pomenuta dva sportska sajta poznata.

– Tu su radili mladi ljudi, ljubitelji sporta. Oni su tekstovima na sajtu savetovali posetioce o statistici, uspehu ekipa koje prate i o tome gde je najbolja kvota. Na koji link će kladioničar „otići” i na koga će izabrati da se kladi, zaposleni nisu mogli ni da znaju – kaže Pressov sagovornik.

Izvor Press
(NA. S. – M. D. – M. R.)