Select Page

Porez na upotrebu mobilnog telefona od 10%, koji je uveden 1. juna kako bi bili obezbeđeni dodatni prihodi za pokrivanje budžetskog deficita, mogao bi da bude ukinut već u prvom tromesečju 2010, saznaje “Danas” u Ministarstvu finansija.

Prema saznanjima tog lista, u tom ministarstvu je u toku priprema pravilnika koji bi mogao da obezbedi dodatne prihode za državnu kasu. Ukoliko ti prihodi budu dovoljno visoki, u Ministarstvu kažu da su spremni da već u prvom kvartalu sledeće godine ukinu porez na upotrebu mobilnog telefona. Sagovornik lista “Danas” ističe da su kalkulacije u toku, ali nije želeo da otkrije koju oblast će regulisati novi pravilnik. Ipak, dodaje da će predstavljati svojevrsno iznenađenje za ekonomske aktere u našoj zemlji. S druge strane, ukoliko taj akt ne donese očekivane prihode, sigurno je da će porez na upotrebu mobilnog telefona ostati na snazi, ali samo do kraja ove godine.

U prekjuče (2. decembar 2009. godine) objavljenom budžetu za sledeću godinu primetno je da se i dalje računa na prihode od poreza na upotrebu mobilnog telefona. Kako je nedavno objasnila ministarka finansija Diana Dragutinović, spremna je da ukine taj porez samo ako bi mogla da pronađe zamenu za prihode koje donosi.

Operateri mobilne telefonije još u prvoj polovini godine protestovali su protiv uvođenja takvog nameta i tvrdili da će to poskupeti usluge za korisnike, a neće im doneti bolji kvalitet. Uz to, doći će i do smanjenja investicija u sektoru telekomunikacija, koji je poznat kao jedan od najbrže rastućih. Ipak, u poslednjih nekoliko nedelja, kada je postalo izvesno da će porez ostati na snazi i u 2010. godini, kritike direktora operatera su retke, što sugeriše da im je možda iz vlade ukazano da bi moglo da dođe do skorog ukidanja.