Select Page

Uhapšeno 14 prevaranata koji su na nelegalan način, protivno pravilima igre, učestvovali i osvajali nagrade u SMS igrama na RTS-u i RTV Pink! Među uhapšenima nema radnika Državne lutrije Srbije i televizija.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsila je prošle nedelje 14 prevaranata zbog sumnje da su na nelegalan način, protivno pravilima igre, ukrali čak 56 automobila i četiri stana koji su deljeni u SMS licitacijama na RTS-u i RTV Pink! Ova akcija, koju su izveli Specijalno tužilaštvo i Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, drži se u najvećoj tajnosti jer istraga još nije završena i sumnja se da su razmere „SMS pljačke” znatno veće!

Lutrija će nagrade dodeliti pravim dobitnicima

Kako saznajemo, u Državnoj lutriji Srbije spremaju plan za obeštećenje igrača koji su učestvovali u pokradenim SMS licitacijama.

Jedna od opcija jeste da se oduzeti automobili naknadno dodele igračima koji su spornih dana imali najniže ponude kada se ne računaju SMS poruke koje su slali pohapšeni hakeri.

Istražni sudija je, posle saslušanja, odredio pritvor za 13 osumnjičenih, dok se jedan brani sa slobode. Kako saznajemo, do sada je u sklopu ove akcije privedeno i saslušano 160 ljudi iz cele Srbije.

Ukrali 100 miliona!

Kako saznajemo, na moguću neregularnost igara državnim organima ukazala je Državna lutrija Srbije, koja je prilikom redovnih aktivnosti analize prometa i prijema uplate uočila pokušaje organizovanog igranja koji nisu u skladu sa pravilima i o tome informisala policiju. Tako je, na primer, jedan od prevaranata za godinu dana „dobio” osam automobila i stan u Beogradu. Podsećanja radi, licitacije se u Srbiji priređuju već nekoliko godina, a Državna lutrija Srbije je sa licitacijom na RTS-u počela tek pre pet meseci. Vrednost ukradenih automobila i stanova procenjuje se na oko 100 miliona dinara! Policija je već oduzela 40 „punta”, koje su hakeri ukrali na ‘licitaciji’ RTS-a, i zapečatila tri stana u Podujevskoj ulici u Beogradu. Naš sagovornik kaže da su se članovi ove grupe osilili.

– Na jednog od njih bilo je registrovano osam „punta”! Istraga je ubrzo utvrdila da je u ovoj prevari učestvovalo 14 osoba. Očigledno je da niko iz državnih preduzeća u tome nije učestvovao, a praktično niko im i nije bio potreban – kaže sagovornik Pressa. On dodaje da je, osim 40 „punta”, oduzeto i više od deset ukradenih „škoda” i „pežoa”, koji su deljeni na licitacijama na RTV Pink.

Prema saznanjima Pressa, policija je obavila razgovore sa nadležnima na Pinku i RTS-u, a ministar policije Ivica Dačić kratko nam je poručio da je za informacije o ovom slučaju nadležno isključivo Specijalno tužilaštvo.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrđuje da osobe koje su uhapšene nemaju veze sa državnim preduzećima, niti sa televizijama.

„Grand”: Mi smo samo promoteri

Hakeri su krali i stanove i „škode” koji su deljeni u emisiji „Grand šou” na TV Pink.

Direktor „Grand produkcije” Aleksandar Saša Popović kaže da je „Grand” samo promoter nagradne igre.

– Mi smo samo objavljivali imena pobednika koje nam je dostavila Državna lutrija i snimali priloge na adresama koje su nam oni dali – kazao je Popović.

– O detaljima možemo da govorimo tek posle podnošenja zahteva za sprovođenje istrage. Mogu da kažem da je reč o ljudima koji su uspeli da prevare sistem, organizatore i sve druge – rekao je Radisavljević.

„Automatska prevara”

Urednica Informativnog programa Pinka Tanja Jordović za Press kaže da je i ona od nezvaničnih policijskih izvora saznala o kakvoj je prevari reč.

Zloupotrebili nagradnu igru na RTS-u… Mesecima sebi nameštali dobitke

– Kako se pojavi najmanja jedinstvena ponuda od, recimo, 320 dinara, njihova se automatski prebacuje na 319 dinara. Mi smo takvu igru sa deljenjem automobila imali 2008. godine. Ne znam da li se istraga protiv 14 uhapšenih odnosi i na našu igru. Kod nas se sad emituje „Mobto”, koja nema veze sa tim i funkcioniše po sistemu izvlačenja brojeva – kaže Jordovićeva.

Iz Državne lutrije su saopštili da zbog interesa istrage ne mogu da daju detaljnije informacije. Oni kažu da je ova banda hakera provaljena zahvaljujući njihovim kontrolama i metodama zaštite.

I RTS je saopštio da on nije vlasnik korišćenog hardvera, niti organizator SMS nagradnih igara i pozvao policiju da sprovede energičnu istragu u otkrivanju zloupotreba nagradnih igara.

Izvor Press