Select Page

Viralni marketing je jednostavno rečeno  vrsta marketinga u kome se reklame odnosno informacije prenose dobrovoljno od strane samih korisnika. U idealnom slučaju svaki korisnik ih šalje većem broju novih korisnika šireći reklamu ogromnom brzinom, takoreći brzinom širenja virusa, sve dok cela ciljna grupa ne postane ‘zaražena’. Međutim, da bismo reklamu dobrovoljno prosledili nekom drugom, tj. da bi viralna kampanja postala uspešna, ona mora ostvariti pozitivan efekat na nas, npr. izvući jedno dugačko “Vaaaaauuuuuuu kkao je dobroooo!”, nasmejati nas do suza, zainteresovati toliko da morate barem apr puta dnevno da pomislite na to i naravno želju da je prenesete na treće lice.

Kreiranje reklame ovog tipa se sastoji iz sledećih koraka:

Prvo korak
Predstavlja osmišljanje ideje za kampanju.

Drugo korak
Predstavlja puštanje reklame na Facebooku, YouTube, MySpace i sličnim masovnim servisima gde je mogućnost da je korisnici interneta primete – ogromna.

Treće korak
Povezivanje vašeg sajta sa kampanjom odnosno proizvodom koji plasirate kao oglas.

Efekta mora biti, samo je najvažnije kao što sam spomenuo da ideja bude unikatna i veoma zanimljiva.

Evo primera radi jedne kvalitetne kampanje za sajt pogodak.rs. Tvorci su kreirali igricu koja se zove “Sastavi svoju vladu” . Odlično osmišljen koncept u periodu kada se na televizija i medijima rasplansala bitka oko stvaranja Vlade Republike Srbije i njenoj mogućnosti da se uopše oformi. Kreatori ove igre su odradili dvostruko dopar posao tako što su igricu koju su kreirali postavili na jedan novi sajt igre-igrice.com a u samoj igrici promovisali sajt pogodak.rs. Ovim putem uspešno je povećana poseta oba sajta u velikim razmerama.

Kako tvorci igrice kažu za samo 2 dana od puštanja igirce na mreži njena poseta se povećala za 50.000 poseta, a za samo mesec dana 160.000.

Ovim putem smo pokušali da Vam dočaramo moć viralnog marketinga i mogućnosti kako da  jednostavno i brzo povećate posetu vašeg sajta.