Select Page

WordPress brzo postaje standardan softver za  većinu blogova.  Ova činjenica  doprinosi tome da svako objavljivanje sledeće verzije izgleda kao veliki dogadjaj ,ovog puta stvarno to i jeste.  WordPress 2.7 dolazi sa velikim brojem promena, dobar deo njih čini neke stare plug-inove suvišnim. Ovo će biti velika novina za sve vlasnike bloga.

U daljem tekstu biće predstavljeno 20 najvećih promena koje dolaze, ali sve zajedno do sada je napravljeno oko 400 promena na programu.  Ima tu za svakoga po nešto.  Pogledajte i sigurno ćete naći nešto što odgovara vama.

 

Komentari

wordpresskomentari

Zatvoriti komentare na starim postovima – Po nekad nema smisla puštati da se pojavljuju komentari na starom postu, a i to je i onako omiljeni trik spamera. WordPress 2.7 će vam dozvoliti da zatvorite komentare na starim postovima, eliminišući tako potrebu za još jednim plugin-om.

Komentari na više strana – Komentari sada mogu da se prelamaju na više strana umesto da budu završetak vašeg posta kome nikako da dodje kraj.

Odgovori na komentare iz admin dela – Opcija koja je dugo čekana jeste mogućnost da se odgovori na komentare iz admin dela bez potrebe da se ide na front deo vašeg bloga.

XMLRPC API -Podrška za XML-RPC protokol, pojednostavljeni API koji enkodira vaše komentare u XML i transportuje ih kroz HTTP.

Prečice na tastaturi za komentare -Kada udjete u deo sa komentarima, možete koristiti  j and k za navigaciju kroz komentare. Kada selektujete komentar možete koristiti  “a” za potvrdu (approve), “s” da označite komentar kao spam i “d” da izbrišete komentar.

Teme i plugin-ovi

wordpress_promena_teme

Instalacija plugin-ova jednim klikom – Još jedan omiljeni plugin ide u istoriju sa predstavljanjem mogućnosti da instalirate plugin iz dashboard-a.

Plugin Browser – Potraga za plugin-om, jedna od omiljenih razonoda blogera, biće olakšana opcijom da to uradite bez napuštanja WordPress install strane.

Lepljivi postovi -U proteklih par godina pojavio se veliki broj WordPress plugin-ova koji omogućavaju da postavite “lepljivi” post tako da on ostaje na vrhu front page-a bez obzira koliko postova stavite posle njega. Ova opcija je sada uključena u program.

Ažuriranje WordPress core-a – Još jedan WordPress plugin nalazi svoj put ka core-u WordPress-a. Za one korisnike koji nisu koristili nešto kao Fantastico ili Simple Scripts da instaliraju svoj blog, sada postoji više automatizovan način da budete u toku sa onim groznim sigurnosnim ažuiranjima.

Obaveštenje o ažuriranju teme – Dobićete obaveštenje kada je vaša tema ažurirana kao što sada WordPress to radi sa plugin-ovima.

Veća kontrola

quickpress

Grupno editovanje za postove – Da li ste nekada želeli da editujete tagove za više postova, ali niste mogli to da uradite zbog posla u toku? Grupno editovanje će vam dozvoliti veće editovanje postova tako da možete praviti koliko god hoćete promene na vašem blogu bez obzira koliko je star.

Kontrola kolona – Na svakoj menadžment strani koja prikazuje kolone, sada ćete moći da izaberete koje kolone se vide i na koji način.

QuickPress – Da li ste ikada želeli da postavite brzi post bez učitavanja cele strane?  Sada i to možete direktno iz Dashboard-a uz pomoć QuickPress opcije.

Skorašnji Draftovi – Sada će biti modul na vašem dashboard-u koji će prikazivati skorašnje draftove tako da možete brzo da dodjete do postova koji su u izradi.

Ostali detalji

wp27navigation

Prepravke na dashboard-u i stranama za pisanje – Primetan je i značajan redizajn navigacije i generalnog izgleda dashbord-a kao i stranica za pisanje.

PHPXref – Da li ste ikada uhvatili sebe kako se vrtite u krug pri pokušaju da shvatite PHP fajlove? PHPXref će vam pomoći tako što će PHP staviti u lako formulisane dokumente koje možete pročitati. Sve ovo će biti hostovano na WordPress.org.

Veličina slike – Thumbnail i Medium komande će ostati iste, ali Large će sada biti ograničena na 1024 piksela, ili na veličinu vaše teme. Ako ne želite nikakva ograničenja i želite da postavljate ludački velike slike, sada će vam biti omogućeno da izaberete “Full Size” opciju koja će postaviti vašu sliku u originalnoj veličini. Takodje ćete videti veličinu slike pored radio dugmadi.

Izvor: www.mashable.com