Select Page

Verovatno svi koji koriste ovaj izuzetno popularan i pre svega veoma koristan CMS primetili da se u proteklim nedeljama priča o njegovoj najnovijoj verziji. Ukoliko pak neko nije slučajno čuo za to, izašla je nova verzija WordPressa-a sa oznakom 3.0.

Sad verovatno ljudi koji čitaju ovo, a u ovom su poslu kao i ja, razmišljaju: “Šta lupa ovaj? Piše o nečemu što već svi znaju!” Međutim ovaj post nije samo o toj novini koja nas je sve zadesila. O problemima i bugovima u novom WP-u možete čitati po celom webu postoji mnogo članaka koji govore o tome. Evo jednog koji je nama bio veoma koristan, gde možete naći pored problema na koje možete da naiđete i kratko uputstvo kako da upgrade-ujete svog ljubimca. U ovom postu biće reči o jednom specifičnom problemu na koji smo naišli.

WordPress VS. Woothemes

WooThemes - WordPress themes for everyone Ukoliko niste saznali do sada za  Wootheme  onda je vreme da saznate. Naša saradnja sa njima traje već par godina. Temu koju sada vidite, iako je dosta modifikovana shodno našim potrebama, kupljena je upravo od njih. Veoma ozbiljna ekipa koja se bavi izradom fantastičnih WP tema. Za par dolara možete dobiti članstvo na njihovom sajtu i download-ovane teme za svoj sajt u WordPress-u.

Nakon što smo saznali za novu verziju WP-a naravno odmah smo i krenuli ka tome da i svoj CMS upgrade-ujemo na novu verziju zbog novih stvari, a i zbog sigurnosti sistema, što i svima vama toplo preporučujemo. Međutim nakon ispoštovanih koraka iz Codex-a i automatskog upgrade-a naišli smo na čudan problem. Naša početna strana na kojoj svakodnevno možete videti excerpte najnovijih postova se nije prikazivala kako treba. Naime ona nije prikazivala odlomke svima nama potrebne, već potpuno drugi sadržaj?!

Ukratko početna strana je običan Page koji je prazan i u Reading delu podešavanja sajta smo izabrali da ona prikazuje najnovije postove sa bloga. Ovo je inače standardna opcija u WordPress-u i uputstvo za to možete pronaći u njihovom Codex-u tj. na ovom linku.

S obzirom da brojni blogovi, forumi i tehnički sajtovi nisu imali neko rešenje za ovaj slučaj obratili smo se developerima iz Woothema, ali i ujedno developerima WP-a. Nakon par poruka došli smo u situaciju da jedni prebacuju priču na druge: “Nismo mi to je bug u WordPress-u”  ili “Naš sistem radi, vidite sa developerima teme”.  S obzirom da je u Twenty Ten temi sve radilo ok očigledno je problem u temi koju koristimo.

Ubedivši developere Woothema da to pogledaju oni su nam ljubazno i vrlo brzo odgovorili sa ispravkom teme koje koristimo, ali što je još bitnije ispravili su i sve ostale teme kako ne bi imale sličan problem. Eto našeg doprinosa svim korisnicima ovih odličnih tema. 🙂

Dakle ukoliko neko od vas koristi temu iz baze Woothemes, evo šta treba da uradi da bi statična strana prikazivala poslednje postove. Otvorite kod index.php strane teme, i pronađete liniju koda koja kaže:

<?php $paged = (get_query_var('paged')) ? get_query_var('paged') : 1; query_posts("paged=$paged"); if (have_posts()) : ?>

Ovu liniju koda treba zameniti sa:

<?php
$paged = (get_query_var('paged')) ? get_query_var('paged') : 1;
$args=array(
'cat'=>-0,
'paged'=>$paged,
);
query_posts($args);
?>

Razlika je očigledna zar ne? Nakon toga vaši dragi postovi će se fino rasporediti po početnoj strani. Naravno, ukoliko ste u Reading podešavanju izabrali “Your latest posts” umesto “A static page” onda ovu modifikaciju koda ne morate izvršite, ali ako vam ikada zatreba prikazivanje postova kroz statičnu stranu, zamenu koda ćete morati da uradite.