Select Page

Besplatan web hosting često deluje primamljivo pojedincima koji žele da svoje prisustvo na Internetu, međutim nedostatak bezbednosti, česti problemi i gašenja free hosting provajdera obično ovu avanturu čine neisplativom.

Povod ovog članka je upravo jedan od takvih trenutaka, gašenje jednog od prvih i najvećih free hostinga – Yahoo! Geocities. Otvaranje novih naloga je već onemogućeno, a potpuno gašenje servisa se očekuje 26. oktobra 2009.

geocities

Yahoo je Geocities kupio 1999. za 2,9 milijardi dolara u periodu kada je Geocities imao više od 1,1 milion korisnika, međutim iako je online prisustvo pojedinaca postalo jedan od profitabilnijih segmenata Interneta popularnost je sa statičkih strana koje su korisnici sami izrađivali otišla na SN sajtove, blogove i druga gotova rešenja.

Gašenju je sigurno potpomogla i loša situacija u samom Yahoo! koji je u prethodnom periodu otpustio 675 radnika zaposlenih na sekundarnim servisima.

Pred korisnicima ovog servisa sada se nalazi period selidbe na nove hosting firme, a selidba uprkos sve manjoj popularnosti servisa neće biti mala. Geocities je u martu zabeležio 11.5 miliona jedinstvenih poseta, 24% menje od 15.1 miliona u martu 2008. godine, dok je u oktobru 2006. godine poseta iznosila18.9 miliona.

geocities-1996Izgled Geocities sajta 1996. godine.