Select Page

Evo, u sklopu prvomajskih čestitki, jedna je stigla i u Centar Centra Novog Beograda. Nestašni, a tržišno neinformisani lopovi su u noći između 29. i 30. aprila ukrali deo velikog podzemnog telefonskog kabla. Pre par meseci su bili malo stidljiviji i plašljiviji, pa su ukrali podzemni kabl u blizini novobeogradskog „Buvljaka“ i isključili „samo“ 600 telefonskih brojeva, a ovog puta su bili hrabriji i bezobrazniji, pa su se zaleteli na kabl između benzinske pumpe ELP kod Sava centra i Bloka 22.
Što se njih tiče, rezultat je isti – otkupljivač će im za ukradeni deo kabla isplatiti max. 100 EUR. Što se Novobeograđana i stotine firmi koje tu rade tiče, rezultat je na nivou državne diverzije – „samo“ 3.200 privatnih i kompanijskih telefona je isključeno. Van priče su banke, strana predstavništva, izvozne kompanije i one koje nisu imale tolike viškove para da sebi dozvole da ne spajaju Uskrs i Prvi maj.

Koga briga što ovi nepismeni lopovi ne znaju da TT kablovi imaju bakra koliko i u plombi za zube. Koga briga ko su ovi lopovi, naravno da niko iz policije neće poći kod otkupljivača da proveri da li je neki dokaz tamo, niko neće poplašiti otkupljivače upozorenjem da će izgubiti sve moguće dozvole ako otkupe ovakav materijal, niti da će dobiti „krvožedne“ predstavnike finansijske policije koji će im brojati i karijese u ustima. Ako lopovi kojim čudom budu uhvaćeni, neće biti neke istrage, neko će se setiti njihovog materijalnog stanja, neko će povući veze, okrenuti se „većim“ istragama. Osim … Ako neko od uticajnih kompanija i njihovih gazda ne bude baš ljut … Jer, utihnuli su telefoni između ulica Milentija i Vladimira Popoviđa, na Tređem bulevaru, ne rade u zoni Sava centra, Bloka 19, 23, 22, Delte…

Biće još ovakvih pljački, koga briga za štete prema privredi i štete infrastrukture Telekoma, korisnici na šteti će biti srećni ako se kvar reši za par dana, jer je prošli put bilo deset „gluvih“ dana bez ADSL interneta i telefona za ovolike firme. Neke firme se, verovali ili ne, zbog ovih krađa pripremaju za alternative, da nabavljaju i kablovski internet, da prihvataju neke wireless telefone… „Vesele“ devedesete.

(preuzeto sa e-kapija.com)