Select Page

Novi vlasnik Televizije i Radija “Čačak” je gimnazijalac Miloš Bojović. Ova dva medija sa regionalnom frekvencijom u petak je, za ukupno oko 12 miliona dinara, u njegovo ime kupio njegov otac Zoran Bojović, poznati čačanski biznismen. Bojović je bio jedini zainteresovani za kupovinu ova dva medija, na aukciji u Agenciji za privatizaciju.

I Milan Lukić, inače lider grupe građana “Koalicija za bolje Smederevo”, kupio je za sina Marka Radio Smederevo. Ni za jedan od medija nije bilo više zainteresovanih kupaca, pa je i Lukić dobio Radio “Smederevo” po početnoj ceni od 5.365.000 dinara. Prodat je još i Radio “Obrenovac”, za svega 134.000 dinara. Njime će gazdovati Dejan Jovanović.

Ova aukcija medija u vlasništvu lokalnih samouprava organizovana je posle višemesečne pauze. I sada, od najavljenih aukcija, neke su pomerene za kraj januara, a za RTV “Vrnjačka Banja” je otkazana. Za Radio “Valjevo”, JP za informisanje “Mladenovac”, JP “Regionalna televizija Valjevo”, Radio i televizija “Požega” i JP za informisanje i kulturu “Barajevo” nije bilo zainteresovanih kupaca, pa su aukcije propale.

Zajedno sa ovom prodajom u petak (11. decembar 2009. godine), privatizovana je ukupno 31 lokalna TV i radio stanica. Nove vlasnike čeka još 51 medij. Istovremeno je u privatne ruke prešlo 19 štampanih medija, a samo jedan još nije prodat.

– Svi neprodati elektronski mediji nalaze se u nekom stepenu privatizacije – kažu u Agenciji za privatizaciju. – Prodaja je usporena jer smo svim osnivačima poslali zahtev da se izjasne da li emituju program na nekom od jezika nacionalnih manjina. Ukoliko se lokalne samouprave saglase sa prodajom, mi objavljujemo javni poziv. Ako uprava da negativan odgovor, predmet se šalje u Ministarstvo ekonomije koje donosi odluku.

Prodaja medija je zastala kada se utvrdilo da je Zakon o radiodifuziji, koji predviđa njihovu privatizaciju, u koliziji sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonu o glavnom gradu. Oni, naime, daju mogućnost gradovima i opštinama da ostanu vlasnici medija.

Izvor – Ekapija